Auto huren op vakantie

In het kort...

Een vakantie is een tijd om te ontspannen, nieuwe plekken te ontdekken en onvergetelijke herinneringen te creëren. Als autoverhuurbedrijf begrijpen we dat het huren van een auto tijdens je vakantie een slimme en handige keuze kan zijn. Het biedt je de vrijheid om op je eigen tempo te reizen, afgelegen gebieden te verkennen en het meeste uit je vakantiebestemming te halen. In dit artikel bespreken we de aandachtspunten bij het huren van een vakantie auto en geven wij nuttige tips om veilig op de weg te blijven.

Auto huren op vakantie? Je ontkomt er vaak niet aan. Openbaar vervoer is er op de meeste vakantiebestemmingen vaak niet of nauwelijks. Fietsen -vaak op de hoofdweg- is gevaarlijk en taxi's zijn te duur om een dag of twee op pad te gaan. Op vakantie is een auto dan ook een must have om andere gebieden te ontdekken.

Veel mensen ervaren echter stress op het moment dat ze een auto gaan huren. Welke autoverhuurder is betrouwbaar? Hoe werkt het met borg? Wat wordt de uiteindelijke huurprijs? Moet ik bijbetalen voor extra huurders? En nog veel meer vragen.

In dit artikel zetten wij de aandachtspunten uiteen en geven wij tips om zonder zorgen te huren.

Aandachtspunten huren van een vakantie auto

Hieronder tref je de aandachtspunten voor het huren van een vakantie auto in Nederland of in het buitenland.

Aandachtspunt 1: Is het nodig?

Als autoverhuurbedrijf hebben wij het liefst dat iedereen auto's huurt, maar als vakantieganger kun je jezelf de vraag stellen of het echt wel nodig is om een auto te huren. Hoewel het openbaar vervoer vaak minder goed geregeld is dan in Nederland, kan het soms een mooie ervaring zijn om juist wel het openbaar vervoer op te zoeken. In veel landen is gearrangeerd busvervoer ook een goede optie.

Maar er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een huurauto.

Vrijheid om te verkennen:

Een van de grootste voordelen van het huren van een auto voor je vakantie is de vrijheid om te verkennen. Je bent niet langer afhankelijk van het openbaar vervoer of dure taxi's om je van de ene naar de andere plek te brengen. Met een huurauto kun je gemakkelijk schilderachtige routes volgen en spontane stops maken op plaatsen die anders moeilijk te bereiken zouden zijn.

Comfort en gemak:

Een huurauto biedt je het comfort en gemak van een eigen voertuig, zelfs als je ver van huis bent. Je kunt je eigen persoonlijke spullen meenemen, genieten van een privéruimte voor jezelf en de reis zo comfortabel maken als je wilt. Dit is vooral handig voor gezinnen, groepen of avontuurlijke reizigers die graag hun eigen reisroute willen bepalen.

Flexibele reisplanning:

Met een gehuurde auto kun je je reisplannen op elk moment aanpassen. Als je verliefd wordt op een bepaalde plek, kun je langer blijven zonder je zorgen te maken over boekingen bij openbaar vervoer. Bovendien kun je reizen op tijdstippen die het beste bij jouw schema passen, waardoor je het maximale uit je vakantie haalt

Aandachtspunt 2: Keuze voor type verhuurder

Kies je voor een internationale verhuurder (vaak op de luchthaven) of een lokale autoverhuurder op de strip.

Veel mensen kiezen voor merken die ze kennen omdat dat vertrouwd voelt. Hierdoor komen ze vaak uit bij de internationale verhuurder. Deze lijkt op het eerste opzicht ook nog eens goedkoop, doordat ze hun basistarieven presenteren en het geld verdienen op vermindering eigen risico, kilometerpakketten en extra accessoires. Achteraf blijkt dit vaak de minder voordelige keuze.

Voordelen van een internationale verhuurders:

  • Gevoel van vertrouwen
  • Gevestigd op goede locaties (vaak luchthavens)
  • Vaak relatief nieuwe auto's
  • Relatief transparant

Nadeel van internationale verhuurders:

  • Duurder dan lokale autoverhuurder
  • Alleen beschikbaar voor langere huurperiodes

Aandachtspunt 3: Huurperiode

Veel mensen huren een auto voor de gehele vakantieperiode, maar gebruiken de auto slechts de helft van de tijd. Het is dan ook voordeliger om de auto een paar dagen (achter elkaar) te huren. Alleen op de dagen dat je de auto echt gaat gebruiken.

Aandachtspunt 4: Verzekering

Zeker bij internationale autoverhuurders lijkt de prijs van een huurauto vaak heel goedkoop. Totdat je gevraagd wordt naar een verzekering. Deze zijn veelal erg prijzig.

Wij raden echter altijd aan om een verzekering / verlaging eigen risico af te sluiten. Een kleine schade is snel gemaakt met takken die over de weg hangen of onvoorzichtige andere automobilisten bij het inparkeren. Zonder verzekering schromen de 'buitenlandse' verhuurders het niet om schade op jou te verhalen.

Tips voor het huren van een auto voor je vakantie

Hieronder tref je een aantal tips aan bij het huren van een auto op vakantie.

Reserveer op tijd

Wil je een auto op de luchthaven huren? Zorg er dan voor dat je je huurauto ruim van tevoren reserveert, vooral tijdens drukke vakantieperiodes. Dit zorgt ervoor dat de prijs lager is (dynamic pricing) en garandeert beschikbaarheid.

Gok op een gratis upgrade

Deze tip geldt eveneens ook voornamelijk bij internationale autoverhuurders. Deze verhuurders bieden meer auto's in het goedkope segment aan dan ze hebben, waardoor de kans dat ze jou een gratis upgrade geven aanwezig is t.o.v. de goedkope klasse die je hebt gereserveerd. Let er echter op dat ze je vaak aan de balie deze duurdere auto eerst proberen te verhuren. Pas als je nee zegt, krijg je de gratis upgrade.

Kies de juiste auto

Als je niet de gratis upgrade krijgt, eindig je met een budget auto waar je mogelijk niet op zit te wachten. Zeker op de niet vlakke vakantiewegen is het aan te raden om een iets comfortabelere auto te kiezen.

Sluit een verzekering af

We gaven het hierboven al aan. In het buitenland zit je niet te wachten op discussies met autoverhuurders over al dan niet gereden schade. Sluit een verzekering af met maximale dekking om ongewenste discussies te voorkomen.

In sommige gevallen dekt jouw creditcard echter ook schade aan huurvoertuigen. In dat geval heb je de verzekering niet nodig. Controleer de voorwaarden bij jouw creditcard maatschappij.

Controleer de huurvoorwaarden:

Lees de huurvoorwaarden zorgvuldig door en begrijp de beperkingen en eventuele extra kosten, zoals kilometer pakketen of brandstofkosten.

Maak een inspectie:

Voordat je de auto meeneemt, inspecteer je deze op eventuele bestaande schade en maak je foto's als bewijsmateriaal. Vraag ook om een uitgifteformulier. Voorbeeld: wanneer wij een auto uitgeven gaan wij samen met u de auto bekijken en lopen we onze historie schade rapporten langs.

Zorg voor je eigen veiligheid

Hoewel het huren van een auto je vakantie veel gemakkelijker maakt, is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat je de verkeersregels van je vakantiebestemming begrijpt, de veiligheidsgordels draagt en altijd rijdt met nuchterheid en alertheid.

Ga je naar een gevaarlijk vakantieland? Wees je er dan van bewust dat mensen in huurauto's vaak een doelwit zijn van criminelen. Stop niet zomaar langs de weg, parkeer altijd op drukbezette parkeerplaatsen en bel in geval van nood het alarmnummer.

Conclusie:

Het huren van een auto voor je vakantie is een slimme beslissing die je vakantie-ervaring naar een hoger niveau tilt. De vrijheid om te verkennen, het comfort en gemak, en de flexibele reisplanning zijn slechts enkele van de vele voordelen. Met de juiste planning en aandacht voor veiligheid, kun je zorgeloos genieten van je vakantie en alle prachtige plekken ontdekken die je bestemming te bieden heeft.

Huurauto nodig in Nederland? Wij verhuren een ruim assortiment aan personenauto's en personenbussen.

IMG_2698.JPG