Zomers onderhoud voor uw auto

In het kort...

Bereid uw auto voor op de zomer met deze handige tips om problemen te voorkomen en uw voertuig betrouwbaar te houden tijdens het warme weer.

Bij het huren van een auto bij ons zit de onderhoud in de prijs! Maar als er nou wat aan de hand is kunt u met deze tips uw zelf misschien weer op de weg zetten!

Zomerproblemen

Veel mensen kijken uit naar de zomer, omdat het dan lekker warm en droog is in Nederland. Heerlijk naar het strand, lekker relaxen in de tuin, een mooi tochtje fietsen of misschien wel een rondje varen op de Nederlandse wateren.

Maar de warmte zorgt niet alleen maar voor pret maar ook voor zweten. En zweten doet niet alleen U maar ook uw auto, die krijgt het ook warm.

Voor auto's zijn er soms technische problemen in de zomer. Door de hogere temperaturen bestaat er bijvoorbeeld een grotere kans op oververhitting en slijten banden sneller. Hieronder tref je de meeste technische problemen van auto's in de zomermaanden aan.

Risico op oververhitting

Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen hoog oplopen, vooral in de motorruimte van je auto. Indien de koelsystemen niet goed werken, kan de motor te warm worden waardoor oververhitting ontstaat.

Kapotte airconditioning

De airconditioning gaat eigenlijk nooit stuk in de winter, maar in de zomermaanden hebben de garagebedrijven hier veel werk aan. Veelgehoorde problemen zijn: 1) onvoldoende koelmiddel, en 2) elektrische storingen.

Bandenslijtage

Als de temperatuur oploopt, loopt ook de temperatuur op voor uw banden. Door de verhoogde temperaturen zullen uw banden ietwat sneller slijten dan normaal, zorg ervoor dat u om de zoveel tijd (1x per maand) even uw banden controleert op diepte van de groeven en de bandenspanning.

Vloeistoffen en Filters

Het is warm! De bloemen en planten zijn aan het bloeien en geven al hun pollen vrij! Het is belangrijk dat de vloeistoffen van uw auto op niveau zijn.

Remmen

Ja! De remmen worden warm tijdens het remmen van de auto. Maar met een verhoogde zomer temperatuur worden deze nog warmer, hierdoor slijten de remmen nog harder.

Onderhoud auto tijdens de zomer: waarom is het belangrijk?

Uiteraard zit niemand te wachten op autopech. Men zegt altijd: voorkomen is beter dan genezen. Om bovenstaande problemen te voorkomen, is het belangrijk om de auto aan het begin van de zomer te voorzien van een kleine zomerse onderhoudsbeurt. En dit kun je grotendeels zelf.

muscular-car-service-worker-repairing-vehicle_146671-19605.avif

Tips voor het onderhouden van jouw auto tijdens de zomer

Hieronder tref je enkele tips en instructies aan om jouw auto te voorzien van een onderhoudsbeurt voor de zomer.

1. Koelvloeistofcheck

Controleer het niveau en eventuele lekken. Vervang oude of verontreinigde koelvloeistof. (Dit is vaak een roze of een blauwe vloeistof) Vul zo nodig aan met de gevraagde koelvloeistof.

2. Bandenspanning

Controleer regelmatig en pas aan volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit kunt u zelf controleren bij bijvoorbeeld een pompstation bij een luchtpomp. Het ventiel van de band draait u los en drukt de lucht lans op het ventiel. Hierna voert u de benodigde spanning in op de pomp en dit gaat in de band. In de 'nieuwere' auto's zitten er vaak sensoren in de banden die bij houden welke druk er in de banden zitten.

3. Airconditioning

Als uw airco geen koude lucht blaast of een fluitend geluid maakt is dit vaak de oorzaak door een te geringe vloeistof in het aircosysteem. Laat het systeem controleren en bijvullen indien nodig. Houd de interieurfilters schoon. Als u bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts is het handig om even de interieurfilter te (laten) checken of te (laten) vervangen. Dit zal voorkomen dat deze pollen in uw auto terecht komen.

4. Accu

Controleer regelmatig op slijtage en zorg voor schone aansluitingen. Als het al een keer is voorgekomen dat u de auto met startkabels moet opstarten zal u toch nog even een goed stuk moeten rijden! Hierdoor zal de accu van de auto weer opladen.

5. Remmen

Laat ze controleren op slijtage en vervang indien nodig. Controleer ook het niveau van de remvloeistof. Als u een vreemd geluid hoort of na een kijkje te nemen de remmen er vreemd uitzien neem dan contact met ons op en dan kunnen wij u vermelden dat u voor uw (huur)auto een vervangende (huur)auto krijgt of de remmen vervangen moeten worden.

6. Lakverzorging

Bescherm de lak tegen de zon en warmte door regelmatig te wassen en te waxen. Behandel roestplekken indien nodig. Let op als u vogelpoep op de auto heb zitten, zorg ervoor dat dit er zo snel mogelijk af is! Vogelpoep is een zuurconcentraat, als u dit te lang op de lak laat zitten en vol in de zon laat staan zal dit inbranden in de lak en zult u vlekken in de lak zien. Voorkom dit!

7. Ruitenwissers

U wilt natuurlijk door een schone voorruit kijken dus als uw ruitenwissers strepen achterlaten is dit een teken van uitdroging of een kapotte ruitenwisser(rubber). Ook wilt u dat de ruitenwissersproeier werkt en afgevuld is dat wanneer u uw voorruit wil besproeien dit mogelijk is.

8. Verlichting

Controleer regelmatig of alle verlichting goed werkt. De 'nieuwere' auto's zullen dit ook aangeven dat er een lampje niet werkt. Ga op onderzoek uit en kom erachter welk lampje niet werkt en vervang die!

Conclusie: met een klein zomers onderhoud kun jij zomers genieten

Dit waren de belangrijke 'veiligheids' aspecten voor een zomerse onderhoud aan de auto

Houd uw auto in topconditie door een klein onderhoud tijdens de zomermaanden en geniet van zorgeloze ritten.

Vragen?

Als u al een auto bij ons huurt en u heeft vragen over dit onderwerp kunt u ons altijd bellen !

Bel ons: 088-3745900